Скасування обмежень на валютному ринку України: Нацбанк назвав головні умови

Обмеження на валютному ринку створюють певні проблеми для економіки України, і НБУ це добре усвідомлює. Проте скасування їх буде поступовим, а терміни на даний час ще не визначені.
Про це стало відомо під час онлайн-зустріч НБУ з керівниками українських підприємств, які беруть участь в опитуваннях щодо їх ділових очікувань.
На зустрічі було зазначено, що всі адміністративні обмеження, запроваджені НБУ з початку дії воєнного стану, є тимчасовими.
У прес-службі Національного банку сказали:

НБУ усвідомлює, що з часом баланс переваг та недоліків від застосування жорстких адміністративних обмежень зазнає змін: стримуючий потенціал знижується, водночас ринкові викривлення та невдоволення учасників ринку посилюються. З огляду на це, одним із пріоритетів НБУ є формування необхідних передумов, щоб перейти до поступового пом'якшення валютних обмежень, яке б не супроводжувалося шоками для валютного ринку та економіки.

При цьому в НБУ нагадали, що Україна зобов'язалась після нормалізації ситуації перейти до поступового пом’якшення валютних обмежень. Це передбачено у межах нової програми розширеного фінансування з МВФ.
Наразі ведеться робота над Дорожньою картою поступового скасування валютних обмежень. У документі буде визначена послідовність пом'якшення обмежень з урахуванням їх негативного та позитивного впливу.
Представники НБУ додали:

Пом'якшення тимчасових валютних обмежень здійснюватиметься за тими ж принципами, що довели свою ефективність під час проведення валютної лібералізації в мирний час. Цей процес відбуватиметься поступово та не прив'язуватиметься до конкретних дат. Під час ухвалення відповідних рішень НБУ орієнтуватиметься на наявність необхідних макроекономічних передумов та ґрунтовний аналіз впливу таких кроків на валютний ринок та економіку.

Також було повідомлено, що за час дії воєнного стану НБУ продав понад 30 млрд доларів, що було необхідно для балансування попиту та пропозиції на валютному ринку. При цьому "інтервенції НБУ були б суттєво більшими за відсутності заходів з протидії непродуктивному відпливу капіталу".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment